Obchodníci v Jihočeském kraji nejvíce zvýšili ceny červených rajčat, naopak výrazně levnější jsou konzumní brambory. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), které zveřejnil v pátek. V Jihočeském kraji mezi 7. a 21. zářím zdražilo 11 z 26 sledovaných potravin, 13 jich naopak zlevnilo. Cena vaječných těstovin a konzumního kmínového chleba se nezměnila.
Nejvýraznější zdražení v kraji zaznamenali statistici u červených rajčat, a to o 18,2 procenta. Kilogram se nyní prodává za 38,90 koruny. K dalším potravinám, které v Jihočeském kraji zdražily, patří například vepřová pečeně s kostí, šunkový salám, kuchaná celá kuřata, polotučné pasterované mléko, čerstvé i rostlinné máslo a žluté banány.
V kraji naopak nejvíce zlevnily konzumní brambory, a to o 8,7 procenta. Kilogram tak stojí 13,67 koruny. Jihočeští prodavači zlevňovali také například eidamskou cihlu, čerstvá slepičí vejce, hladkou pšeničnou mouku, loupanou dlouhozrnnou rýži, krystalový cukr či mrkev.
Za poslední tři týdny obchodníci v České republice nejvíce zdražili červená rajčata, o 22,3 procenta na 41,34 koruny za jeden kilogram. Dražší jsou i šunkový salám, kuchaná celá kuřata, pasterované polotučné mléko, čerstvé máslo nebo papriky. Naopak nejvíce zlevnila mrkev, a to o 6,6 procenta na 13,34 koruny za kilogram. Spolu s paprikami snížili čeští obchodníci také cenu dlouhozrnné loupané rýže, krystalového cukru, pomerančů a jablek.
zdroj: MEDIAFAX
ČSÚ: V jižních Čechách nejvíce zdražila rajčata, dolů šla cena brambor
- Podrobnosti